Connect with us
8 tipuri de bullies la locul de munca

Cariera

8 tipuri de bullies la locul de munca

Bullying-ul la locul de munca reprezinta repetarea pe termen lung a unui comportament jignitor, razbunator, crud sau rauvoitor cu scopul de a submina sau umili un coleg sau un grup de colegi. Fenomenul, care e vazut ca un motiv major al scaderii productivitatii, este recunoscut de trei decenii in Occident. In Romania, comportamentului i se da mai putina importanta.

Termenul de “bullying” incepe sa ia amploare si la noi in tara. La prima impresie pare a fi ceva mai sofisticat, dar de fapt este vorba “DOAR” despre hartuire morala. Bullying-ul este specific superiorilor. Aceasta actiune deriva din dorinta de a-si consolida propria pozitie si are drept consecinta pierderea eficacitatii victimei, in cazul in care aceasta cedeaza acestui comportament abuziv. In situatia in care victima ia masuri impotriva acestui tip de comportament, atacatorul se va retrage.

In Uniunea Europeana, depresia cauzata angajatilor de mediul stresant de munca duce la o pierdere a productivitatii echivalenta cu 242 de miliarde de euro, anual. In Romania, consecintele economice ale acestui fenomen sunt necunoscute.

Exista, insa, un studiu, realizat de psihologul Teodora Chirila, care arata ca 46% dintre angajatii chestionati au fost cel putin martorii unui act de umilire la locul de munca in ultimele sase luni. Cand vine vorba de a fi victima unui act de bullying la locul de munca, din cei 310 angajati chestionati, 7,7% dintre subiectii de sex feminin spun ca au fost victime ale bullying-ului. Acelasi lucru este valabil si in cazul a 6% dintre subiectii de sex masculin. In ce priveste stresul cauzat de mediul de munca, s-au declarat afectati 64,1% dintre angajatii de gen feminin si 53,8% dintre angajatii de gen masculin. Laura Voica, specialist in resurse umane in cadrul companiei de profil HPDI, spune ca, pe langa scaderea productivitatii, bullying-ul la locul de munca genereaza si absenteism.

„Bullies la locul de munca au existat dintotdeauna, dar abia recent specialistii au inteles cat de mult rau pot provoca acesti oameni companiilor. Exista studii care arata ca aceste persoane sunt responsabile, in mare masura, de scaderea productivitatii, de cresterea absenteismului si, implicit, de micsorarea cifrei de afaceri”, spune Laura Voica.

Specialistii au identificat 8 tipuri de bullies la locul de munca

  • Istericul – este mereu nemultumit de ceilalti, gata sa ii umileasca in public, dar in afara de crizele de isterie, nu face mai nimic;
  • Sarpele cu doua capete – Cel care te asigura de prietenia sa, dar, in spatele tau, iti denigreaza reputatia sau isi asuma meritele tale;
  • Criticul neobosit – Cel care desfiinteaza increderea in sine a celorlalti, prin critici constante si nejustificate;
  • Gardianul – Genul de angajat care se transforma in tiran imediat ce i se traseaza o responsabilitate. Foarte inflexibil si rigid, refractar la creativitate;
  • Vedeta – Cel care este preocupat doar de ceea ce i se intampla lui si isi pune problemele minore inaintea celor ale altora. Foarte conflictual;
  • Indispensabilul – Cel care vrea recunoastere deosebita pentru sarcini banale si e dispus sa le saboteze munca altora pentru a se evidentia;
  • Gurul – Cel care se considera suficient de competent pe domeniul sau incat sa nu mai tina cont de ideile altora;
  • Sociopatul – Cel lipsit de empatie, dispus sa manipuleze emotiile altora pentru a putea promova.

Specialistii spun ca prezenta colegilor toxici poate duce la reducerea eficientei, scaderea moralului si loialitatii angajatilor, o imagine proasta a organizatiei.
5,6 este coeficientul productivitatii muncii in Romania, cel mai mic din UE, dupa Bulgaria. Media coeficientilor in UE este de 32,1.

Daca ai ajuns in situatia in care te simti discriminat si au inceput sa apara consecinte din cauza comportamentului colegilor sau sefilor tai, trebuie sa iei o serie de masuri pentru a opri aceste actiuni, dupa ce te-ai informat in prealabil despre tipul de discriminare la care esti supus.

Efectele pe care le poate aveabullying-ul vizeaza atat consecintele organizationale, cele asupra victimei, cat si consecintele sociale.

Consecintele organizationale. Aceste comportamente de discriminare au efect si asupra organizatiei, in conditiile in care eficacitatea victimei scade, angajamentul angajatului fata de organizatie se diminueaza si creste fluctuatia de personal.

Consecinte asupra victimei. Victima isi poate pierde increderea in sine in urma unor actiuni de discriminare repetate, poate experimenta diverse stari precum furie, frustrare, depresie sau poate avea probleme de sanatate cauzate de nivelul prea ridicat de stres la care este supusa.

Consecintele sociale. Acestea se refera la decizia victimei de a parasi compania, care poate presupune si o perioada de somaj, precum si implicarea unei instante de judecata, in cazul in care aceasta decide sa ia masuri legale impotriva atacatorului.

Cum sa faci fata situatiilor de bullying

In cazul in care sefii te umilesc, fac remarci jignitoare la adresa ta, te izoleaza sau nu te saluta sau daca primesti sarcini care nu intra in atributia ta si sunt cu mult peste sau sub calificarea ta pentru o perioada mai lunga de 6 luni, este posibil sa fii victima unui fenomen de mobbing.

Daca ai ajuns in situatia in care te simti discriminat si au inceput sa apara consecinte din cauza comportamentului colegilor sau sefilor, dupa ce te-ai informat in prealabil despre tipul de discriminare la care esti supus, trebuie sa iei o serie de masuri, pentru a opri aceste actiuni.

In primul rand, trebuie sa aduni dovezi care sa confirme spusele tale. Iti poti nota data, ora, cuvintele sau actiunile specifice ale agresorului, persoanele care erau de fata si care pot fi martori. Orice e-mail care contine injurii sau umiliri trebuie pastrate ca probe.

Urmatorul pas consta in raportarea acestor comportamente sefului direct, iar in cazul in care acesta nu te sustine sau chiar el este agresorul, poti cere ajutorul departamentului de Resurse Umane, pentru a investiga aceasta plangere.

In cazul in care iti doresti sa parasesti compania cat mai repede, este recomandat sa iti cauti un alt loc de munca inainte de a face acest pas.

O metoda eficienta de a face fata stresului este de a adopta o alimentatie sanatoasa, de a face sport, iar in cazul care simti ca nu vei reusi sa treci singur peste efectele unei astfel de situatii, poti apela la un psiholog, care te poate ajuta sa faci fata mai usor.

O ultima optiune ar fi de a apela la o instanta de judecata, dar este de preferat sa te consulti cu un avocat, pentru a fi sigur ca dovezile tale vor fi admise. Desi in Romania nu exista legi pentru pedepsirea comportamentelor de mobbing, acestea vor intra in categoria formelor de discriminare.

Desi in Romania inca nu sunt foarte cunoscute aceste doua fenomene, diverse ONG-uri au inceput sa ridice problema lor in mediul organizational. Pentru semnalarea cazurilor de discriminare si pentru a ti se oferi suport in astfel de situatii, poti apela la ajutorul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si la primul Centru Anti-Mobbing.

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Cariera

Citeste si …

Advertisement
To Top