Connect with us

Dezvoltare Personala

Afla acum cum sa-ti cresti stima de sine si cum iti influenteaza stilul de viata !

STIMA DE SINE-,,cum ne vedem’’ se refera la modul in care ne percepem propriile noastre caracteristici fizice, emotionale, sociale si spirituale. Modul in care ne percepem depinde de autostima, autoacceptarea si autorespectul pe care il avem. Daca ne acceptam pe noi insine, daca ne apreciem pentru ceea ce facem bine acestea contribuie la autorespectul si increderea in sine. Trebuie sa existe un echilibru intre autoapreciere si autocritica, niciuna dintre cele doua nefiind eficienta.Cel care se lauda prea mult este abandonat de catre ceilalti, iar cel care se autocritica exagerat provoaca celorlalti sentimente de mila. Pastrand echilibrul intr-o lauda de sine exagerata si autocritica exagerata putem contribui la o stare sufleteasca mai buna. Ca sa stim daca imaginea de sine este buna sau nu, vom intreba vocea interioara. Daca vocea interioara are tendinta spre un discurs pesimist, negativ si autocritic cu ambitii neimplinite spre perfectiune este clar ca imaginea de sine este negativa.Imaginea de sine este importanta pentru ca ne influenteaza comportamentele. O imagine de sine buna iti da entuziasm si energie pentru indeplinirea obiectivelor, iar obstacolele sunt percepute ca provocari ce trebuie depasite pentru atingerea scopului dorit.

[ads2]

O imagine de sine buna te face sa relationezi armonios cu ceilalti, iar prin atingerea obiectivelor poti avea performante profesionale si succes in toate domeniile vietii. O imagine de sine negativa te face sa-ti scada motivatia si chiar o anihileaza prin lipsa increderii in fortele proprii.

O persoana cu o stima de sine scazuta nu face anumite lucruri pentru ca nu se crede in stare, iar dupa ce renunta la a face lucrurile respective se critica si se invinovateste intarindu-si astfel convingerile negative despre sine.

Concluzia: cand iti acorzi suficienta valoare iti atingi mai usor obiectivele pentru a avea incredere in sine, te face sa-ti mobilizezi resursele de care ai nevoie sa depasesti obstacolele si sa mergi in directia dorita. Cand nu-ti acorzi valoare anihilezi resursele de care ai avea nevoie pentru a intreprinde ceva. Cand ai o imagine de sine buna poti afirma ,,pot sa fac acest lucru”, cand ai o imagine negativa de sine afirmi ,,nu pot face acest lucru”, „este prea greu” , „nu voi fi in stare”.

Incercati sa aveti o imagine de sine buna si o parere buna despre voi insiva.

,,Cea mai puternică relație pe care o vei avea este relația cu tine însuți.” – Steve Maraboli

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top