Connect with us

Dezvoltare Personala

Afla cum sa stapanesti tristetea

tristetea

Tristetea in esenta ei este o emotie sanatoasa si aparitia ei ne semnaleaza ca in viata noastra se petrec anumite evenimente, lucruri nedorite sau lucruri pe care ni le dorim foarte mult si nu am reusit sa le rezolvam in timp util.

Starea de tristete in comparatie cu depresia ne permite sa ramanem functionali si, exprimata sincer intr-o maniera nedistructiva pentru noi, poate duce la o eliberare temporara de tensiune interioara. Ar trebui sa intelegem ceea ce simtim si de ce ne simtim tristi pantru a gasi o modalitate de gestionare a situatiei si de rezvolare a ei. Desi de multe ori incercam sa evitam tristetea sunt momente in care fiecare dintre noi o resimtim din plin. Tristetea este un raspuns la pierderile mici sau semnificative, pierderi materiale, pierderi sentimentale, pierderea unei persoane dragi, a unei relatii, casnicii, a sanatatii etc. Este una dintre fetele doliului. Atunci cand pierderea este semnificativa, tinem de trecut, tindem sa ne izolam de ceilalti, ne scade energia, atentia.

Desi ne este greu sa mergem mai departe nu ramanem blocati si cautam solutii ca sa iesim din aceasta stare. Persoanele se comporta diferit atunci cand trec prin aceasta stare de tristete si au modalitati diferite de a-i face fata. Pe chipul unora vezi tristetea, pe a altora este marcata de un ras nervos, de irascibilitate, manie, durere. Unii o recunosc si le este usor sa vorbeasca despre situatiile prin care trec.

De exemplu o persoana care se desparte de iubit sau iubita experimenteaza o stare de tristete de care simte ca nu poate scapa. Persoana in cauza isi da voie sa fie trista insa nu-si acceapta furia sau fricile. In acest mod, tristetea se mentine si exista posibilitatea ca ea sa devina profunda transformandu-se in depresie.

Cand suntem tristi ar trebui sa constientizam si sa na concentram pe alte aspecte ale vietii, de a ignora tristetea si sa gasim modalitatile de a ne recupera afectiv. Identificarea si intelegerea altor emotii acoperite de tristete, acceptarea pierderilor si obisnuirea cu noua situatie. De aceea este foarte important sa fim toleranti cu noi, sa avem grija de sanatatea noastra fizica si psihica. Criticarea excesiva a propriei persoane, invinovatirea constienta a altora pentru pierderea suferita, regretele, refuzul de a merge mai departe ne blocheaza si ne alimenteaza tristetea.

Continua sa comunici cu persoanele in care ai incredere si care sunt disponibile sa te asculte, vorbeste cu ele despre tristetea ta, izolarea pe termen lung nu este benefica. 

Ca orice emotie si tristetea cu cat obisnuim sa o simtim mai des, cu atat ea va tinde sa devina trasatura de caracter, parte din identitatea noastra. Momentele triste sunt parti inerte de existenta noastra. Ele ne ajuta sa progresam, sa constientizam si sa invatam din greseli asupra a ceea ce e de facut pe mai departe in viata noastra. In acest mod, tristetea este functionala si implica sa ne acceptam pierderea si sa putem privim cu incredere in viitor.

Stapaneste tristetea, nu ea pe tine!

tristete capul sus

Comentarii

comentarii

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top