Connect with us

Cariera

De ce pleaca angajatii valorosi din compania ta

 

Sefii care se plang de faptul ca le pleaca angajatii cei mai buni trebuie sa nu uite faptul ca, de regula, angajatii nu-si parasesc job-ul, ci isi parasesc managerii.

Este incredibil faptul ca multi angajatori se plang de faptul ca cei mai buni oameni pleaca din compania lor.

Ca si manager, e necesar sa lucrezi la o noua perspectiva si sa-ti dai silinta un pic mai mult sa remediezi situatia.

Este greu sa pastrezi angajatii buni, dar nu ar trebui sa fie. Multe  dintre greselile pe care angajatorii le fac, pot fi evitate.

Cand gresesti, cei mai buni angajati vor fi primii care vor pleca, fiindca ei mereu mai multe optiuni.

Daca nu esti capabil sa-ti mentii angajatii captivati, e clar ca nu-ti vei pastra cei mai valorosi angajati.

Motivul pentru care un angajat va lua decizia de a pleca din companie, este diferit de la caz la caz. NEMULTUMIRILE si OPORTUNITATILE EXTERNE sunt cele mai intalnite situatii.

Un studiu efectuat de CEB arata ca o treime din angajatii de top se simt decuplati de catre angajatorul lor si sunt in cautarea unui nou loc de munca.

Atunci cand pierzi angajatii buni, ei nu se desprind dintr-o data. In schimb, interesul lor pentru munca se disipa incet. E un fel de resetare… La fel ca stelele pe moarte, angajatii isi pierd incet focul pentru locurile lor de munca.

Pentru a preveni aceasta “stingere” si pentru a pastra talentele, companiile si managerii trebuie sa inteleaga ce anume din actiunile lor determina aceasta estompare lenta.

Urmatoarele practici sunt cele mai ofensatoare si trebuie desfiintate daca ai de gand sa-ti pastrezi angajatii:

 

Iata o lista:
1. Îşi muncesc angajaţii până la epuizare

Nimic nu îndepărtează mai tare un angajat bun şi dedicat decât epuizarea la care este supus din partea şefului. Este atât de tentant pentru unii manageri să îşi încarce cei mai buni subalterni cu cât mai multe sarcini, încât deja nu mai sesizează capcana în care intră de fiecare dată.

Pentru aceşti angajaţi suprasolicitarea apare ca o pedeapsă pentru bunele rezultate pe care le-au avut, fiind, de altfel, şi contraproductivă.

Un nou studiu de la Stanford a arătat că productivitatea per oră scade în mod substanţial când timpul petrecut la birou depăşeşte 50 de ore şi o dată în plus atunci când sare de 55 de ore.

În acest caz, sfatul dat managerilor este să urce şi poziţia în firmă a respectivului angajat, nu doar numărul orelor de muncă. Angajaţii buni pot accepta să muncească mai mult, dacă şi răsplata va fi pe măsura efortului cerut. Măririle de salariu, avansările în funcţie justifică creşterea nivelului de muncă.

2. Nu recunosc statul peste program şi nu recompensează sarcinile îndeplinite exemplar

Este uşor să ignori importanţa unei bătăi pe umăr, atunci când motivaţia angajaţilor de top este alimentată din interior. Managerii trebuie să comunice cu angajaţii lor pentru a le da un imbold şi a-i încuraja să se simtă mai apreciaţi la locul de muncă.

3. Nu le pasă de angajaţi

Mai mult de jumătate din cei care îşi dau demisia o fac din cauza relaţiei cu şeful lor. În cazul companiilor care au luat la cunoştinţă acest aspect, se asigură faptul că managerii ştiu cum să asigure un echilibru între profesionalism şi bunăvoinţă. Aceştia fac parte din categoria acelor angajatori care sărbătoresc o reuşită a subalternului, empatizează cu cei care trec prin perioade mai dificile şi îi provoacă să îşi dorească mai mult. În schimb, managerii care nu se implică, în acest mod, vor avea mereu surprize neplăcute la sfârşitul lunii, când trag linie pentru a estima performanţele companiei.

4. Nu îşi onorează promisiunile

O promisiune oferită angajatului îl poate face, în final, foarte fericit sau şi mai determinat să îşi părăsească locul de muncă, în funcţie de materializarea sa. Când un manager îşi ia un angajament, creşte în ochii subalternilor pentru că le dovedeşte că este de încredere şi că are onoare, două calităţi, de altfel, foarte importante la un şef. Însă când nu îşi respectă promisiunile, managerii sunt priviţi cu neîncredere şi pierd din respectul câştigat în faţa angajaţilor. Până la urmă, dacă nici măcar un şef nu îşi onorează angajamentele, atunci de ce altcineva ar face-o?

5. Angajează şi promovează oameni nepotriviţi

Angajaţii implicaţi şi harnici vor să lucreze cu profesionişti. Când managerii nu se străduiesc să angajeze cei mai buni oameni, acest lucru îi demotivează pe cei care deja lucrează cu ei, cu atât mai mult când văd că sunt promovaţi în mod nejustificat colegi de-ai lor. Mai mult, acest lucru este privit şi ca o insultă la adresa lor. Nu este de mirare că aceştia aleg, în cele din urmă, să plece.

6. Nu îşi lasă angajaţii să îşi urmeze pasiunile

Subalternii talentaţi sunt cei care pun pasiune în ceea ce fac. Garantarea unor oportunităţi pentru a-şi putea urma planurile contribuie la îmbunătăţirea productivităţii şi obţinerea unei satisfacţii pe plan profesional. Însă mulţi manageri tind să îşi dorească ca subalternii lor să lucreze fără orizonturi, mai mult mecanic, pentru că se tem că productivitatea lor ar putea scădea. Această temere este nefondată. Mai multe studii au arătat că productivitatea creşte de până la cinci ori mai mult în cazul angajaţilor care pot să îşi includă pasiunile în sarcinile primite la locul de muncă.

7.  Nu reuşesc să îi facă pe ceilalţi să evolueze

Când un manager este întrebat despre lipsa de atenţie acordată angajatului, acesta se scuză utilizând cuvinte precum încredere, autonomie, ceea ce este un complet nonsens. Managerii buni se implică şi oferă instrucţiuni indiferent de cât de talentat e angajatul. Îi acordă atenţie şi în mod constant îi acordă feedback.

În momentul în care un manager simte că are un angajat bun, trebuie să îl încurajeze să se dezvolte şi să îi ofere acele mijloace prin care să poată evolua. Cei mai buni angajaţi au nevoie cel mai mult de feedback, iar superiorii trebuie să se îngrijească de acest lucru. În caz contrar, plictiseala şi aroganţa pot fi alimentate.

8. Nu îi lasă să se implice peste medie

Cei mai talentaţi angajaţi urmăresc să devină mai buni în tot ceea ce fac. Dacă le este luată această posibilitate, acest lucru îi poate provoca să îşi urască locul de muncă.

9. Eşuează când trebuie să îi stimuleze pe plan intelectual

Cei mai buni şefi îşi încurajează subalternii să îşi ducă la îndeplinire chiar şi acele sarcini care par de neatins, pentru a-i determina să îşi iasă din zona de confort. Mai departe, aceşti manageri urmăresc să facă tot ce le stă în puteri pentru a-i ajuta să reuşească. Când angajaţii văd că îndatoririle sunt fie prea uşoare, fie plictisitoare, aceştia vor lua în calcul să îşi caute un alt loc de muncă care să îi stimuleze mai mult.

 

Contrar asteptarilor, dorinta de a avea un salariu mai mare, nu este neaparat pe primul loc. Mai degraba relatiile cu seful lui, atmosfera de lucru si lipsa oportunitatilor de dezvoltare vor ocupa locurile fruntase in clasament.

Indiferent de cauze, cel mai adesea nemultumirile angajatilor sunt ignorate si aceasta atitudine poate crea mari dezechilibre in organizatie. Angajatii vor fi preocupati mai mult de dezbaterea acestor aspecte decat de sarcinile lor, astfel ca randamentul si productivitatea va scade. Barfa va deveni “regina de la colturi”.

Ce trebuie sa faca managerul in aceasta situatie? In nici un caz nu trebuie sa mizeze pe faptul ca lucrurile vor intra pe fagasul normal fara sa faca ceva. Trebuie sa ia atitudine si sa inceapa dialogul. DIALOGUL deschide calea concilierii si negocierii, dezamorseaza bomba, este un semn de incredere care va fi acceptat.

Ignorarea insa, va fi interpretata de angajati ca o respingere a cererilor lor mai inainte de a avea o discutie. Aceasta abordare va fi catalogata ca lipsa de respect. Oamenii nu vor pleaca pentru ca nu le-au fost satisfacute cererile, VOR PLECA DACA VOR SIMTI CA NU SUNT RESPECTATI!

Ca lucrurile sa meraga bine intr-o companie trebuie ca oamenii sa se poata concentra pe ceea ce au de facut.

O atmosfera de lucru bazata pe reciprocitate si corectitudine va crea setimentul de apartenenta angajatilor fata de companie.

Ca aceste valori sa se impamanteneasca si sa fie percepute ca lucruri firesti de catre angajati, este nevoie ca managerul, liderul echipei, sa abandoneze metoda controlului strict si sa adopte un model de a conduce democrat, bazat pe incredere.

In orice caz, trebuie sa retinem ca, angajatii care nu au libertate de miscare si decizie in patratica lor, vor deveni foarte curand lipsiti de initiativa, nu vor avea idei, nu vor gasi solutii, nu-si vor mai asuma propriile actiuni si rezultate, vor arunca vina in curtea colegilor … vor deveni in scurt timp NEMULTUMITI!

DA SANSA ANGAJATILOR SA SE DEZVOLTE !

Angajatii nu sunt roboti. Ei au idealuri, dorinte, asteptari pentru o viata mai buna. In cele mai multe cazuri, ei sunt constienti ca prin intermediul jobului vor atinge acele aspiratii si isi vor dori tot mai mult.

Dezvoltarea lor nu trebuie lasata la intamplare, ea trebuie dirijata in directia in care compania are nevoie.

Planul de cariera nu trebuie sa lipseasca. Chiar si pentru cei care ocupa joburi necalificate. Calificarea lor intr-o meserie utila companiei poate aduce mari beneficii de ambele parti.

 

Nu uita ! Se spune ca oamenii ajung intr-o firma ca simpli angajati, iar in final pleaca ca manageri.

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Cariera

To Top