Connect with us

Dezvoltare Personala

Cele 3 moduri in care oamenii reactioneaza la schimbari

reactia la shimbare

Esti inactiv, reactiv sau proactiv ? Vei afla dupa ce vei citi acest articol. In plus, va vom spune cum sa faceti fata schimbarii.

Inca imi pot aminti cum stateam la masa de seara la varsta de 15 ani, auzind-o pe mama spunand “Ce parere ai despre mutare ?” in timp ce imi servea, ca deobicei, piureul de cartofi.

 Ce cred ? Cred ca este o idee oribila, teribila, de nesuportat. Iubesc aceasta casa, prietenii mei, scoala la care invat, iar gandul ca ne vom muta din nou la doar trei ani distanta fata de ultima mutare ma face sa vreau sa izbucnesc in lacrimi.  Apoi continua ea in timp ce isi punea sos in farfurie “Deoarece am cumparat alta casa si ne vom muta in trei saptamani.”

Chiar si adulti fiind, majoritatea dintre noi nu “alegem” schimbarea. Devenim confortabili cu rutina noastra zilnica, cu vietile noastre, cu prietenii nostri, cu cocktailul nostru de alegeri, chiar si cu traseul catre servici, astfel incat orice ocol poate fi sursa  frustrarii, fricii si  a stresului – preferam siguranta a ceea ce cunoastem deja. Dar schimbarea este inevitabila, iar modul in care reactionam la aceasta determina rezultatul, bun sau rau.

De exemplu, sa spunem ca ai un acoperis vechi de 30 de ani si in urma unei inspectii a casei iti este adus la cunostinta faptul ca acoperisul tau are o sansa extrem de mica de a face fata iernii ce urmeaza.

In acest caz exista deobicei 3 moduri in care oamenii reactioneaza :

 

 

  • Inactiv 
Acestia sunt genul de proprietari care afla ca au un acoperis neetans, dar nu fac nimic cantand “Nu ploua niciodata in California de Sud”, sperand ca va fi asa. Ce se intampla de fapt ? Ei rezista schimbarii si aleg sa ramana in negare. Daca nu acord atentie problemei, nu este cu adevarat acolo. Nu mi se v-a intampla mie, deci voi continua sa merg cu afacerea mea. Sau adopta o atitudine si spun Nu este corect. De ce eu ? Oricum, nu reusesc sa treaca peste situatia respectiva si raman blocati. Aleg sa plateasca mai tarziu, in loc sa plateasca acum.
  • Reactiv
Proprietarul suna frenetic tinichigii si simt presiunea de a lua o decizie rapida. Nu au toate datele necesare, dar iau oricum o decizie pentru a elimina cat mai repede posibil stresul si frica. Este o reactie precum reflexul genunchiului. Este persoana care daca afla ca isi pot pierde job-ul se sperie, viziteaza 30 de agentii de plasare si lunea viitoare au deja alt loc de munca – dar nu unul care se potriveste cu adevarat abilitatilor sale sau telentului.
  • Pro-activ si pozitiv
In urma cu cateva luni, proprietarii au acceptat cat de vechi este acoperisul original si au inceput sa-si faca tema. Au cerut  prietenilor si vecinilor recomandari, au cautat pe internet despre materialele necesare pentru acoperis si au inceput sa intervieveze tinichegii sugerati de alte persoane. Au pregatit un buget si au inceput sa economiseasca pentru noul acoperis care este programat a fi fixat inainte de sezonul ploios. Se focuseaza pe ce pot face, pe rezultate pozitive si trec la actiune.
Evident, metoda ideala de a face fata schimbarii este sa fi pro-activ si pozitiv fiindca simti intr-o masura mai mare ca ai situatia sub control. Pe masura ce simtim ca putem controla situatia, scade frustrarea si nivelul de stres. Nu conteaza ca este vorba despre acoperis, divort, restructurarea carierei sau o dieta – cand preluam initiativa schimbarii, calatoria devine mai confortabila si se termina plina de satisfactii.
[ads2]
Usor de spus, dar cum poti alege sa devi pro-activ cand este asa de usor sa te sperii si sa te ascunzi ?
  • Recunoaste ca schimbarea face parte din viata ta.  Nimic n-ar exista fara schimbare. Este inevitabila. Nici macar nu ne-am fi nascuti daca parintii nostri nu s-ar fi schimbat.
  • Accepta-ti emotiile. Spune-ti adevarul pentru a-ti accepta sentimentele. Plangi cu lacrimi de crocodil si elibereaza-te de energia care tocmai s-a instalat. Fi rabdator, fiindca este nevoie de timp pentru a sorta toate emotiile si pentru a le ajusta schimbarii.
  • Restructureaza situatia pentru a vedea aspectele pozitive. Dupa ce mi-a reprocesat informatiile cu privire la mutare, am inceput sa visez la posibilitatile pe care le aveam. As putea intalni noi persoane interesante, as putea sa-mi redecorez dormitorul si nimeni nu va sti despre prostia pe care am facut-o in clasa a 4-a.
  • Actiunea este necesara, deoarece  deciziile, nu conditiile, iti vor determina calea. Prin decizia de merge mai departe si de a crede in proces, ne focusam pe ceea ce este valabil. Am facut pasi pentru a invata tot ce era posbil despre cartierul meu, activitati si scoala. Adoptand o actiune pozitiva, am fost capabil sa elimin frica si sa merg mai departe crezand ca totul va avea o rezolvare buna.
Si din moment ce schimbarea este constanta, am avut recent oportunitatea sa explorez pasii inca o data cand eu si sotul meu am decis sa divortam. Am ales sa fiu pro-activ, am plans rauri, m-am concentrat pe beneficiile care vin din acceptarea adevarului si din pasii pentru a trece mai departe considerand ca toate vietile noastre se vor schimba in cele din urma in bine. Si asa va fi. A fost nevoie sa ma mut din nou, dar astazi, lumea mea se invarte impreuna cu nenumarate posibilitati minunate.
Tine minte, orice rasad trebuie replantat din cand in cand pe masura ce creste. Imbratiseaza schimbarea si continua sa devii persoana care ai fost intotdeanua menit sa fii.Data viitoare cand eviti schimbarea, intreaba-te ce te costa. Descopera cele 7 parti ale vietii tale care sufera cand nu-ti reuseste schimbarea.

 

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

Citeste si …

Advertisement
To Top