Connect with us
Conflictele cu copiii

Dezvoltare Personala

Conflictele cu copiii: ii pedepsim sau nu?

Inca de la 2 ani, cand realizeaza ca au putere de decizie, copiii ne spun „nu” din ce in ce mai des. Totul se agraveaza in perioada de pubertate, cand nevoia de independenta este mai mare ca oricand. Insa indiferent de varsta copilului, trebuie sa stim cum sa abordam corect orice divergenta, pentru ca aceasta sa nu escaladeze. Certurile dese, supararile pe termen lung si frustrarea pot afecta emotional atat copiii cat si parintii.

Majoritatea adultilor recurg la pedepse, ca solutie rapida si comoda. ”Du-te in camera ta”, „astazi nu mai ai voie la calculator”, ”treci la colt”, sunt formulari cu care suntem obisnuiti si pe care le luam in brate ca plasa de salvare atunci cand nu putem face fata unui conflict cu copilul nostru. Uneori, cu o abordare corecta, pedepsele pot fi utile. Insa in majoritatea cazurilor nu fac nimic altceva decat sa inrautateasca situatia.

De la ce pornesc certurile

Certurile pornesc de cele mai multe ori de la refuzul copilului de a face un anumit lucru. Fie ca la baza sta o frustrare sau pur si simplu o scuza pentru rebeliune, nu te grabi sa privesti acest lucru ca pe o lipsa de respect fata de tine. Este in natura noastra sa vrem sa fim independenti si sa ne descurcam singuri, lucru pe care il face si copilul tau. In anumite etape ale vietii, va descoperi ca lucrurile pot fi si asa cum vrea el, nu doar cum vrei tu, ca prietenii lui sunt mai interesanti decat tine, va incepe sa compare, sa cantareasca, sa aiba preferinte. Sunt schimbari naturale, care ii vor modela personalitatea.

Depisteaza cauza reala

Uneori frustrarea, furia sau tristetea care alimenteaza o cearta pot avea cauze ascunse, pe care e util sa le descoperi din timp. Copilul poate fi plictisit, gelos, invidios, obosit. Incearca sa pornesti o discutie sincera, din joaca, in urma careia sa afli ce il deranjeaza, De exemplu, se poate trezi greu dimineata nu fiindca ii este somn, ci fiindca evita mersul la scoala din cauza unui coleg violent. Sau poate refuza sa mearga la orele de pian fiindca nu ii place aceasta activitate.

Ai rabdare si asculta

Pornind de la depisarea cauzei reale a unui conflict, obisnuieste-te sa iti asculti copilul cu adevarat. Nu intrebarile de tipul „cum a fost azi la scoala” il vor ajuta, ci discutii mai precise, in care sa ii pui anumite intrebari. Nu discuta cu el doar despre note sau fapte concrete, ci si despre ceea ce simte, despre ce a mai aflat sau auzit, despre ce parere are legat de un anumit aspect, despre ce ii place si ce nu ii place.

In plus, atunci cand o cearta porneste, nu te grabi sa o tai din radacina cu o pedeapsa. De multe ori, in crizele de furie, copiii sunt mai sinceri decat te astepti.

Perseverenta si regulile sunt esentiale

Ofera-i copilului tau o libertate moderata, pentru a evita frustrarea care porneste din protectia exagerata. Cu toate acestea, copilul tau trebuie sa fie tot timpul constient ca sunteti cei mai buni prieteni, insa tu vei avea mereu un cuvant in plus de spus. Nu arunca din cand in cand cu reguli care sa il deruteze, ci stabileste-le din timp, inca de cand e mic. Repeta-le constant si explica-i de ce sunt necesare regulile, precum si faptul ca inclusiv adultii respecta reguli (de circulatie, la serviciu, etc.).

Propune solutii

In aplanarea unui conflict sunt necesare intotdeauna solutii. Daca situatia nu poate fi negociata, in sensul in care exista reguli clare si nu se pot face compromisuri, ofera-i copilului tau macar ocazia sa se exprime. Nu ii oferi niciodata recompense ca solutie pentru un conflict, fiindca acestea vor crea senzatia falsa ca plansul si crizele de furie ii ajuta sa obtina obligatoriu ceva. Iar asta nu se intampla mereu.

Atunci cand se poate face totusi un compromis, ofera-i o solutie concreta, care sa fie la jumatatea drumului dintre voi. De exemplu, daca nu vrea sa manance broccoli la masa de pranz, il poti lasa sa iti aleaga orice alta leguma care ii place, cu conditia sa te lase sa o prepari asa cum vrei tu. El scapa de un gust care nu ii este pe plac, iar tu l-ai convins totusi sa manance legume.

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top