Connect with us

Dezvoltare Personala

Crezi ca esti un bun ascultator ? Afla acum !

Ascultator

Dintre toate aspectele comunicarii ascultarea este cea mai importanta.

Gandeste-te la cineva pe care il/o cunosti si care nu este un bun ascultator sau care pare sa nu asculte niciodata ceea ce ii spui. Este frustrant nu? Ce simti in legatura cu acea persoana? Probabil ca ii este foarte greu sa te convinga  ceva, deoarece esti prea preocupat sa te simti deranjat de faptul ca nu te asculta niciodata.

O presuasiune puternica incepe cu abilitatea de a asculta ceea ce spun ceilalti. Si asta nu inseamna a fi tacut atunci cand vorbeste altcineva.

In cazul in care oamenii sunt catalogati a nu fi buni ascultatori, acest lucru se face de obicei pe la spate. Prin urmare, ei nu stiu acest lucru, care ii poate face sa is piarda colegi si prieteni dragi.

Sa zicem ca intr-o zi normala, o persoana obisnuita:

Asculta 45% din timp

Vorbeste 30%

Scrie 9%

In  viata profesionala ascultarea este foarte importanta si considerate ca fiind o abilitate de prima clasa. A fi un bun ascultator poate impresiona pe ceilalti. Spre deosebire de cineva care vorbeste mult, nimeni nu poate fi acuzat ca asculta prea mult.

Principiile ascultarii active:

  1. Nu intrerupe

Asta se intampla, deoarece gandurile sunt formulate mai repede decat discursul si astfel, se intampla sa exista o tentative puternica de a-l intrerupe pe celalalt.

 

  1. Nu termina propozitia celuilalt

Aici este valabila zicala: “Mai bine taci si sa fii luat de prost, decat sa vorbesti si sa spulberi orice indoiala!”

 

  1. Nu vorbi peste celalat

Este un obicei prost si din pacat adoptat de multa lume, acela de a vorbi peste celalat, in vreme ce acesta din urma vorbeste. E ca si cum ai spune: “Nu-mi pasa ce ai de gand sa spui, povestea mea e mai buna decat a ta.”

Ceea ce este, evident de prost gust.

 

  1. Nu oferi sfaturi prea devreme

Acest lucru este o problema cand doresti si esti nerabdator sa oferi sprijin si ajutor, amestecandu-te repede in conversatie.

Rezultatul este ca intervine un final prematur intr-o conversatie bilaterala.

 

  1. Parafrazeaza

Sa asculti empatic este solutia catre relatii interpersonale profunde. Tehnica parafrazarii este forte puternica, intrucat ii premite celuilalt care vorbeste sa vada- din punctul de vedere al celuilalt- ideile si sentimentele pe care le-a transmis.

Comentarii

comentarii

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top