Connect with us
cum sa renunti la asteptari

Dezvoltare Personala

Descopera cum sa renunti la asteptari !

cum sa renunti la asteptari

Unul dintre lucrurile care distrug o relatie sau o prietenie sunt asteptarile.

Cand nu suntem multumiti de persoanele din jurul nostru spunem ca ne-au dezagamit si nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor noastre. Cand comportamentul unei persoane nu se ridica la nivelul asteptarilor noi incercam sa schimbam aceea persoana sau putem sa nu mai avem asteptari de la acea persoana si sa o acceptam asa cum este ea. Prima optiune este frustranta si de cele mai multe ori terminam prin a distruge relatia. A doua optiune este dificila, dar nu imposibila si consta in a-ti schimba atitudinea si asteptarile fata de acea persoana. Daca reusesti acest lucru vei fi mai fericit si mai liber.

Cum sa renunti la asteptari:

       1. Identifica presupunerile false

In momentul in care noi ne apropiem de o persoana incepem sa avem asteptari. Incepem sa ne gandim ca daca ne-ar iubi ar face…. si daca ne gandim in acest fel presupunem ca:
  •  iubirea poate fi definita intr-un anumit fel;
  •  cealalta persoana gandeste ca si noi.
Niciuna dintre aceste presupuneri nu este corecta, deoarece noi trebuie sa acceptam ca persoanele din jurul nostru gandesc si actioneaza diferit. Daca acceptam acest lucru vom deveni mai fericiti si incetul cu incetul vom renunta la asteptari.

    2. Incearca sa intelegi

Oamenii exprima iubirea prin diferite modalitati. Gary Chapman in cartea sa, ” Cele 5 limbaje ale iubirii”, a aratat ca oamenii exprima iubirea prin cuvinte de aprobare, prin cadouri sau atingere . Cineva isi va exprima iubirea altfel decat noi si nu vom intelege. Atunci noi vom incerca sa ii intelegem si sa le oferim ceea ce putem si cum stim noi.

        3.Observa cu grija

Cand nu vom mai avea asteptari de la ceilalti, vom fi mai liberi si vom putea sa observam ce fac ei de fapt si cum isi exprima ei afectiunea fata de noi. In plus, nu vom mai fi raniti pentru ca am renuntat sa asteptam ca ei sa se ridice la nivelul asteptarilor noastre.

    4. Recunoaste consecintele

Noi probabil vom fi suparati daca vom fi iubiti doar daca ne comportam intr-un anumit fel. Relatiile nu sunt tranzactii. Daca esti intr-o relatie pentru ceea ce vei primi, atunci relatia ta este o tranzactie. Noi avem asteptari sau dorinte pe care dorim ca ceilalti sa ni le indeplineasca, dar este inutil sa asteptam ca persoanele din viata noastra sa faca acest lucru. Este important sa intelegem ca noi sunt responsabili de indeplinirea dorintelor sau asteptarilor noastre nu ceilalti. Cand suntem intr-o relatie suntem pentru ceea ce putem fi pentru acea persoana,  nu pentru ce primim.

        6. Compromis

Daca ai o nevoie pe care doar partenerul tau o poate satisface atunci e important sa discuti cu el si sa ajungeti la un compromis. Sa faci un compromis nu inseamna sa ai asteptari.
In primul rand, decide ce e important pentru tine si explica-i partenerului tau de ce este atat de importanta acea nevoie pentru tine. Specifica ce astepti de la el si intreaba-l daca este de acord. Fii pregatita sa faci si tu acelasi lucru pentru el. Daca nu puteti sa faceti un compromis atunci va trebui sa iei o decizie mai grea. Ce e mai important pentru tine, nevoia ta sau partenerul tau?
Sa renunti la asteptari este dificil, dar nu imposibil. Daca renuntati la asteptari nu veti mai fi dezamagiti sau raniti si, in al doilea rand, veti putea iubi asa cum vreti voi. Veti fi liberi sa actionati si sa simtiti asa cum vreti voi.

 

 

Comentarii

comentarii

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 15 reguli pentru o viata mai buna | Life Lessons Box

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top