Connect with us
refuza

Dezvoltare Personala

Invata sa spui NU !

Ti-e greu sa spui NU?

Tot timpul incerci sa fi dragut cu toata lumea si te neglijezi pe tine insuti? Si eu patesc acelasi lucru pentru ca mi-e greu sa refuz pe ceilalti. Dar am realizat ca atunci cand nu am refuzat pe cineva, mi-am pierdut timpul cu ceilalti si am uitat de mine insumi.

De ce este greu sa spunem „nu”?

 • Vrem sa ajutam. Noi vrem sa ajutam pe ceilalti chiar daca ne neglijam pe noi insine.

 • Nu vrem sa fim nepoliticosi.

 • Vrem sa fim placuti. Cand facem parte dintr-un grup, tindem sa fim de acord cu ce spun ceilalti, desi noi nu suntem de acord cu ei.

 • Nu vrem sa intram in conflict. Ne temem ca persoana pe care o refuzam va fi furioasa si astfel se va isca un conflict.

 • Nu vrem sa pierdem oportunitatile date. Ne este frica, ca spunand nu pierdem sansa de a mai fi invitati undeva sau rugati sa facem ceva. De asemenea, ne temem ca astfel putem pierde oportunitati de a promova la locul de munca daca refuzam sa ajutam un coleg sau un sef.

 • Nu vrem sa pierdem pe cineva drag noua. Uneori cand refuzi pe cineva, acea persoana ia acest nu ca o respingere si de cele mai multe ori relatia se schimba.

Acestea sunt principalele motive de ce nu putem sa spunem nu. De cele mai multe ori evitam sa spunem nu, dar noi trebuie sa invatam sa facem asta. Am inceput si eu de curand sa spun nu si am observat ca nu este chiar asa de greu. Frica de a spune nu de fapt exista doar in mintea noastra.

Daca nu stii sigur cum sa faci asta, uite aici cateva modalitati care te-ar putea ajuta sa spui nu mai usor.

 1. Nu pot sa fac acest lucru deoarece am alte prioritati in acest moment

Daca esti prea ocupat sa faci un lucru, poti refuza spunand acest lucru. Ca sa iti fie mai usor ai putea sa ii spui persoanei respective la ce lucrezi ca sa te inteleaga.

 1. Acum nu este momentul potrivit pentru ca trebuie sa termin ceva. Ai putea sa revii mai tarziu?

Este normal ca persoanele din jurul tau sa iti ceara sa ii ajuti cu ceva atunci cand trebuie sa termini un lucru. Aceasta modalitate este potrivita atunci cand vrei sa amani cererea cuiva. In primul rand ii comunici persoanei respective ca nu este momentul potrivit pentru ca trebuie sa termine un lucru si in al doilea rand ii comunici ca vrei sa o ajuti doar ca nu este momentul potrivit si ar fi mai bine sa revina mai tarziu.

 1. Mi-ar placea sa fac asta, dar…

Este o modalitatea asertiva de a refuza pe cineva. Ii comunici persoanei respective ca esti incantata de propunerea ei, dar in momentul respectiv ai alte oligatii sau ai nevoie de altceva.

 1. Lasa-ma sa ma mai gandesc si apoi o sa discutam.

  Daca esti interesat sa faci ceva anume dar vrei sa te gandesti cu atentie la propunere ai putea folosi aceasta expresie.

 2. Nu ma intereseaza aceasta propunere in acest moment, dar pe viitor cand o sa am nevoie o sa apelez la tine

Daca cineva iti face o propunere care nu te intereseaza, ar fi bine sa ii spui persoanei respective ca nu este ceea ce cauti la momentul respectiv ca sa eviti discutii lungi fara sens. In acelasi timp ii spui ca esti dispusa sa colaborezi cu acea persoana in viitorul apropiat.

 1. Nu sunt persoana potrivita pentru a te ajuta cu acest lucru. De ce nu incerci sa vorbesti cu persoana X?

Daca esti rugata sa ajuti cu un proiect, dar nu stii cum ai putea ajuta sau nu ai resursele necesare pentru a ajuta la acest proiect, spune-i ca nu esti persoana potrivita si daca stii pe cineva care ar putea contribui la proiect, ar fi bine sa ii spui la cine ar putea apela.

 1. Nu, nu pot

Cel mai simplu mod de a spune nu. Noi cream foarte multe bariere in mintea noastra pentru a putea spune nu. Nu te mai gandi atat de mult pana sa spui nu.

Invata sa spui nu si asa vei avea timp sa faci care chiar te intereseaza si vei avea mai mult timp pentru tine insuti.

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top