Connect with us
iubire neconditionata

Dezvoltare Personala

Iubirea neconditionata sau conditionata

iubire neconditionata

 

Oamenii isi imagineaza ca iubirea neconditionata este un ideal inalt sau indepartat, unul dificil sau chiar imposibil de atins.

Atunci cand inima noastra se deschide catre o alta persoana, traim un moment de iubire neconditionata. Ceea ce credem ca este imposibil de pus in practica de-a lungul vietii, zi de zi, fara a conditiona.

Adesea intrezarim iubirea neconditionata cand ne indragostim prima data-momente cand suntem cel mai putin influentati de tiparele conditionate si obisnuite de perceptie. In astfel de momente ceva din interiorul nostru intra cu ceva vast din celalalt.

Dorinta inimii este sa raspandeasca liber sentimentele fara sa limiteze sau sa coditioneze. Dar cu trecerea timpului ne dorim ca persoana pe care o iubim sa o schimbam si sa o modelam dupa ceea ce simtim. Si totusi, iubirea nu se rezuma la aceste lucruri pentru ca nu suntem doar inima pura, traim intr-o forma pamanteasca si aducem in relatii o suma de afinitati, schimbari si aversiuni conditionate, pretentii, nevoi, griji personale care ne influenteaza bunul mers al relatiei.

Cand o persoana corespunde nevoilor si preferintelor noastre simtim placere, simpatie si iubire. Acest tip de atractie pe care o putem numi iubire conditionata este o forma inferioara de iubire deoarece corespunde dorintelor noastre, dar cand nu mai corespunde dorintelor noastre incepe sa scada din intensitate si atunci incepem sa conditionam si sa schimbam.

Relatiile de obicei contin amandoua tipurile de iubire conditionata si neconditionata.Atractia fata de alta persoana este in cele mai multe cazuri cea mai intensa si totusi decurge normal atunci cand cele doua sunt de acord , persoana de care ne simtim atrasi , nu numai ca ne atinge inima , ci si corespunde cerintelor noastre personale.Atunci cand cele doua iubiri nu se suprapun e derutant .

Persoana de langa noi poate sa ne indeplineasca toate exigentele noastre, dar s-ar putea sa nu fim multumiti .Si atunci incepem subtil sa incercam sa conditionam , in loc sa tinem cont de sensibilitatile personale si sa ne bucuram de simpla existenta a persoanei .In esenta ei cea mai profunda inima nu cunoaste conditii si e mai degraba irationala.O greseala frecventa intr-o asemenea situatie e sa ne impunem ,,nu”-ul conditionat in fata ,,da”-ului inimii.,,Nu-mi pot permite sa fiu atat de deschis decat daca…nevoile mele sunt satisfacute, ma iubeste atat de mult pe cat il iubesc eu ;nu ma raneste…iar inima noastra sufera cand incercam sa punem conditii.

De multe ori oamenii cred ca iubirea neconditionata inseamna sa lase deoparte toate conditiile si sa accepte tot ce face persoana pe care o iubesc.Daca ne imaginam ca trebuie sa toleram neconditionat tot ce face partenerul nostru, consecintele sunt devastatoare.Iubirea neconditionata nu inseamna ca trebuie sa ne placa ceva ce de fapt nu ne place, sau sa spunem ,,da” cand simtim nevoia sa spunem ,,nu”

Ar trebui sa gasim un echilibru intre iubirea conditionata si iubirea neconditionata.Gasirea unei iesiri dintr-o asemenea situatie consta in a invata sa lasam laturile opuse ale naturii noastre –iubirea conditionata si cea neconditionata, pasiunea si frica sa coexiste fara sa lasam una sa o nege pe cealalta.Atunci devenim mai prezenti in experienta noastra si mai prezent in raport cu cealalta persoana.

Comentarii

comentarii

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top