Connect with us
manipularea oamenilor

Dezvoltare Personala

Manipularea oamenilor este surprinzator de facila

Scriitoarea Barbara Kingsolver a precizat mai demult ca „memoria este un lucru complicat, o ruda a adevarului, dar nu geamanul sau”. Aceasta a avut in vedere studiile stiintelor cognitive atunci cand a enuntat aceasta propozitie. Cercetatorii sunt de acord cu scriitoarea, sustinand ca amintirile pot fi manipulate cu o usurinta incredibila.

 

In anii ’90, multi terapeuti credeau ca experientele traumatice pot produce amintiri reprimate, care ar iesi la suprafata doar prin terapie, scrie descopera.ro, care citeaza Curiosity. Totusi, unii au inceput sa realizeze ca experientele din amintiri erau imposibile, dandu-si in judecata terapeutii pentru malpraxis.

 

In aceeasi perioada, Elizabeth Loftus, profesoara la Universitatea Stanford, a inceput sa se exprime impotriva acestei metode, mentionand ca nu are nicio baza stiintifica si ca, de fapt, psihologii plantau aceste amintiri false in memoria pacientilor.

 

Loftus a condus studii care au aratat cat de usor este pentru un terapeut de a planta experiente false. Ea, impreuna cu echipa sa, au creat texte care contineau doua povesti din copilaria participantului asa cum au fost spuse de o ruda, plus o poveste falsa despre cum participantii s-au pierdut in mall la varsta de cinci ani.

 

Prima data, participantii au fost rugati sa scrie cat de mult isi amintesc din fiecare eveniment, sau daca isi aminteau ceva. Apoi au fost intervievati pentru a repovesti evenimentele. Aproape o treime dintre participanti au sustinut ca isi amintesc de evenimentul fals dupa ce l-au citit, iar un sfert au putut sa-l repovesteasca in interviurile de dupa.

 

Alti cercetatori au avut rezultate similare. Un studiu al savantilor de la Western Washington Univeristy a scos la iveala ca 20% dintre studentii care au participat „au tinut minte” o petrecere care nu a avut loc, iar 18% „si-au adus aminte” de momentul in care au varsat bautura pe mireasa la nunta acesteia.

 

Conform lui Loftus, amintirile false sunt cel mai usor de creat atunci cand sunt prezinti trei factori: exista o presiune pentru amintirea experientei, exista incurajare pentru a imagina ceea ce s-a intamplat si opozitia in cazul punerii sub indoiala a veridicitatii experientei. Toti acesti factori sunt prezenti in situatii importante, precum interogatoriul in cazul unei crime sau tratamentul psihologic.

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top