Connect with us
salveaza relatia

Dezvoltare Personala

O singura fraza iti poate salva casnicia sau relatia

salveaza relatia

Fiica mea cea mai mare mi-a zis recent: “Când eram mică, îmi era mereu frică că veți divorța. Însă când am împlinit 12 ani, am decis că poate asta e spre bine, pentru că voi mereu vă certați!” Zâmbind, a adăugat: “Sunt fericită că totuși v-ați împăcat.”

Timp de mai mulți ani m-am aflat cu soția mea într-o luptă permanentă. Privind în trecut, nu pot înțelege cum am decis să ne căsătorim: caracterele noastre nu se potriveau. Și cu cât mai mult trăiam în căsnicie, cu atât mai accentuată era diferența. Bogăția și faima nu ne-a făcut viața mai ușoară. Din contra, problemele s-au accentuat. Ne certam atât de des, încât ne era imposibil să ne imaginăm o viață comună liniștită.

Eram în deplasare când ultima picătură a umplut paharul. Ne certasem pe telefon și ea brusc a pus receptorul. Simțeam ură, neputință și singurătate. Atunci am înțeles că am ajuns la limită – nu mai puteam răbda așa viață.

[ads1]

Eram sub duș și strigam la Dumnezeu, zicându-i că această căsnicie este o greșeală și nu pot trăi așa în continuare. Ideea unui divorț era teribilă, dar durerea unei asemenea vieți a scos toate puterile din mine. Pe lângă ura pe care o simțeam, mai eram și confuz. Nu înțelegeam de ce ne e atât de greu împreună. În adâncul sufletului înțelegeam că soția mea e un om bun. Și eu sunt un om bun. Atunci de ce nu ne putem înțelege? De ce m-am căsătorit cu femeia a cărei caracter nu e potrivit cu al meu? De ce ea nu vroia să se schimbe?

Într-un final, distrus și obosit, m-am pus jos și am început să plâng. Din întunericul disperării a venit o revelație: Nu poți să o schimbi pe ea. Poți să te schimbi doar pe tine însuți.

Ziua următoare, în pragul ușii mă aștepta o soție rece care nici măcar nu a privit la mine când am intrat în casă. În acea noapte, când eram în pat atât de aproape unul de celălalt și în același timp atât de departe, am înțeles ce trebuie să fac.

Dimineața următoare m-am întors în pat spre ea și am întrebat-o:

– Cum pot să-ți fac viața mai frumoasă?

Ea m-am privit furioasă.

– Ce?

– Cum pot să-ți fac viața mai frumoasă?

– Nicicum. De ce întrebi?

– Pentru că vorbesc serios, am zis eu. Pur și simplu vreau să știu cum pot să-ți fac ziua mai frumoasă.

Ea m-a privit cinic:

– Vrei să faci ceva? Bine, atunci șterge totul la bucătărie.

Probabil ea credea că o să explodez. Dar eu am dat din cap. ”Bine”.

M-am ridicat și am șters totul la bucătărie.

Ziua următoare am întrebat din nou:

– Cum pot să-ți fac ziua mai frumoasă?

– Fă curat în garaj.

Am tras adânc aer în piept. În ziua aia aveam de făcut foarte multe și știam că ea mi-a zis asta intenționat pentru a mă scoate din fire. Și-mi venea să-i zic asta pe un ton ridicat.

În loc de asta am zis: “bine.” M-am ridicat și-n următoarele două ore am curățat și am adus în ordine garajul. Ea nu știa ce să zică. A venit dimineața viitoare.

– Cum pot să-ți fac ziua mai frumoasă?

– Nu poți! A zis ea. Nu poți face nimic. Te rog, termină asta.

I-am zis că nu pot și că mi-am promis. ”Cum pot să-ți fac ziua mai frumoasă?” ”De ce faci asta?” ”Pentru că țin la tine. Și la căsnicia noastră.”

Dimineața viitoare am întrebat din nou. Și cealaltă. Și cea care a urmat. Iar apoi, în mijlocul celei de-a doua săptămâni s-a întâmplat o minune. La auzul întrebării mele, ochii soției mele s-au umplut cu lacrimi și ea a început să plângă. După ce s-a liniștit mi-a zis: „Te rog, încetează să mă mai întrebi asta. Problema nu e în tine, e în mine. Știu că e greu cu mine. Nu înțeleg de ce încă ești cu mine.”

Am apucat-o încet de bărbie, pentru a o putea privi în ochi. ”Pentru că te iubesc.” Am zis eu. ”Cum să-ți fac ziua mai frumoasă?” ”Asta eu trebuie să te întreb”, a replicat ea. ”Trebuie, dar nu acum. Acum vreau eu să mă schimb. Tu trebuie să știi cât de mult însemni pentru mine.” Apoi ea și-a lăsat capul pe pieptul meu. ”Iartă-mă că m-am comportat atât de urât”. ”Te iubesc”, am zis eu. ”Și eu te iubesc”, mi-a răspuns ea.

Am continuat să o întreb timp de o lună. Și relația noastră s-a schimbat. Certurile au încetat. Apoi ea a început să mă întrebe: ”Ce vrei să faci? Cum pot să devin o soție mai bună?”

Zidul dintre noi a dispărut. Am început să vorbim, deschis și sincer, despre ceea ce vrem de la viață și cum am putea să ne facem unul pe celălalt mai fericiți. Nu, nu am rezolvat dintr-odată toate probleme noastre. Nici nu pot să zic că nu ne-am certat niciodată de atunci. Dar modul în care ne certam s-a schimbat. O făceam din ce în ce mai rar, de parcă nu mai aveam energia negativă de odinioară. Nu mai vroiam să ne rănim reciproc.

Cu timpul am înțeleg că istoria noastră a fost o simplă ilustrație a unei lecții foarte importante pentru oamenii căsătoriți. Întrebarea ”Cum să-ți fac viața mai frumoasă?” ar trebui adresată de toți cei care se află într-o relație. Asta e dragostea adevărată.

Dragostea adevărată nu constă în pasiune față de cineva, ci în dorința de a-i face viața mai frumoasă – uneori chiar în detrimentul propriei vieți. Dragostea adevărată nu constă în modelarea partenerului tău într-o copie proprie, ci în lărgirea propriilor capacități, în demonstrarea răbdării și a grijii față de persoana iubită.

Nu vreau să zic că această metodă va funcționa pentru fiecare pereche. Nici măcar nu sunt sigur dacă toate perechile care se află pe pragul divorțului ar trebui să-și salveze căsnicia. Dar sunt foarte recunoscător pentru inspirația care mi-a venit în acea zi, sub forma acestei întrebări. Sunt recunoscător pentru faptul că încă mai am o familie și femeia mea se trezește lângă mine în fiecare dimineață.

Sunt fericit că până și acum, peste zeci de ani, din când în când unul dintre noi se întoarce spre celălalt și-l întreabă ”Cum pot să-ți fac ziua mai frumoasă?”. Pentru asta merită să te trezești dimineața. Și tu îți poți salva casnicia !

Comentarii

comentarii

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top