Connect with us

Dezvoltare Personala

Orgoliul – Te impiedica sa te cunosti

Fiecare dintre noi avem o doza de orgoliu, care uneori se dezvolta ca raspuns la orgoliul altora. S-ar parea ca ego-ul nostru are nevoie de o anumita cantitate de orgoliu, insa pe masura ce influenta orgoliului creste face rau persoanelor din jurul nostru, iar la un moment dat se intoarce impotriva noastra.

Orgoliul ne face sa avem o parere foarte buna despre noi insine uneori exagerata si nejustificata.Totodata o persoana orgolioasa are dezvoltata si o foarte mare doza de mandrie.Mandria se raporteaza la propria parere despre sine, in vreme ce orgoliul este legat de modul cum am vrea sa fim vazuti de ceilalti.

Orgoliul se naste din dorinta de a fi mai presus decat ceilalti pentru a-ti satisface ego-ul.Oamenii orgoliosi au o foarte buna parere despre ei, au foarte multa incredere in sine. Aceasta incredere acerba in ei de multe ori este artificiala impusa cu ajutorul mentalului care de fapt ascunde neincrederea si frica.

 

[ads2]

O persoana orgolioasa are o puternica dorinta de a domina, de a fi perceput ca un om puternic, de a dovedi tuturor ca este cel mai bun, ca are intodeauna dreptate, ca el le stie pe toate, ca rationeaza corect. Ca sa reuseasca sa convinga lumea ca este puternic el duce o continua lupta cu el insusi si cu cei din jur.Orgoliul tine mai mult de sfera rationalului mentalului si anihileaza sentimentele. Acest om nu poate sa iubeasca pe nimeni sau sa-si exprime sentimentele fata de persoanele dragi din jurul lui.

Orgoliul te impiedica sa te cunosti mai bine, sa devi mai bun, sa iubesti, sa te perfectionezi, sa progresezi.Dar in schimb e folosit pentru a domina si nu te lasa sa vezi cand gresesti.Oamenii orgoliosi ne produc diverse reactii, ne atrag intr-un mod greu de explicat, ii detestam pentru rautatea si egoismul lor, ne ranesc si sunt incapabili de sentimente.

Cum recunoastem un orgolios?

In relatia cu ceilalti, un orgolios considera ca intodeauna are dreptate, nu incearca sa-i inteleaga pe altii, nu accepta alte puncte de vedere, gaseste intodeauna motive de-ai contrazice. Un orgolios nu-si recunoaste greselile, intodeauna altul e vinovat, iar daca i se demonstreaza ca el a gresit, fie nu va recunoaste, fie minimalizeaza greseala ca si cand ar fi ceva lipsit de importanta.

Un orgolios nu poate sa isi ceara iertare, deoarece are impresia ca isi pierde din putere.Orgoliosul este egoist, invidios, posesiv si mai poate da nastere si la ambitie, invidie si gelozie.

 

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top