Connect with us
puiul de casa

General

Puiul galben “de casa” injectat cu colorant

Câteva magazine alimentare au început să vândă puiul de casa, a cărui piele prezintă o culoare galbenă. În realitate, păsările sacrificate pentru consum provin din ferme avicole și sunt colorate cu chimicale pentru a înșela ochiul consumatorilor.

În conștiința publică s-a încetățenit că diferența între un pui crescut în gospodăria individuală, așa-zis „pui de casă”, și unul care provine dintr-o fermă avicolă este dată la prima vedere de culoare.

Comercianții umblă cu „puiul vopsit”

Câteva rețele de magazine alimentare profită de această prejudecată și comercializează așa-ziși pui „de casă”. Singurul argument pentru proveniența păsărilor este culoarea galbenă a acestora. În realitate, culoarea galbenă a pielii și cărnii este obținută prin amestecul furajelor cu care sunt hrănite păsările cu diverse chimicale, care duc la schimbarea culorii pielii și a cărnii. Specialiștii spun că aceste substanțe de sinteză chimică nu numai că schimbă culoarea puilor, dar se asimilează în carne și pot să producă efecte nedorite asupra sănătății consumatorilor, pe termen lung. „Unii producători de carne de pui pun în furajele acestora aditivi furajeri de sinteză chimică, pentru a schimba culoarea puilor. Practic, este o chestie de marketing, deoarece producătorii folosesc coloranții chimici pentru a vinde mai bine produsul, pentru că pot fi confundați cu puii de casă. Întreg procesul este așa: coloranții se dizolvă în grăsime, după care se acumulează în grăsimea corpului. Acolo unde sub piele există mai multă grăsime, puii sunt mai colorați. De aceea, puii pe care îi întâlnim în magazine sunt cu pete, pentru că acolo unde au mai multă grăsime rămâne colorant mai mult sub piele. Acești coloranți pot să fie naturali, din porumb, făină de lucernă, ardei, alge etc., dar sunt foarte scumpi și majoritatea folosesc aditivii chimici. Din păcate, consumați pe un termen lung pot fi toxici. Ei nu sunt metabolizați de organism și pot să dăuneze ficatului. Cei artificiali dau puiului o culoare mai intensă, mai nenaturală, iar coloranții naturali dau o culoare mai pală, practic puiul este de culoare galben-pal. Consumatorul nu are de unde să știe că puiul pe care îl consumă este cu coloranți artificiali sau naturali, doar dacă are două produse și le comapră. De obicei, aditivii de sinteză chimică nu dau un galben adevărat, ci un galben portocaliu”, a precizat nutriționistul Andrei Stanciu.

O bombă alimentară, mai ales pentru copii

Medicul pediatru Anemona Stan este de părere că părinții ar fi indicat să evite produsele care conțin substanțe chimice de orice natură: „Personal, am cumpărat un asemenea pui, pe care în magazin l-au vândut ca fiind de casă. Am fiert carnea pentru o supă și efectiv apa s-a colorat de la substanțele acumulate sub pielea puiului. Nu era culoarea naturală a supei de pui, ci se vedea că este vorba despre o colorare artificială, chimică. Nu recomand consumul unor astfel de pui, mai ales în alimentația copiilor. Pe termen mediu aceste substanțe pot să atace ficatul micuților, cu efecte grave”. Administratorul complexului avicol „Avis 3000”, cel mai mare producător de carne de pui din zonă, este de părere că nu pot fi vânduți pe piață „pui de casă” la prețuri care să concureze produsele marilor companii avicole. „Noi nu folosim substanțe de sinteză chimică în fermele noastre. (Avis 3000 – n.red.). Avem o tehnologie de creștere a puilor, rasele pe care le scoatem pe piață sunt rase de carne, furajele sunt 100 la sută naturale. Nu le hrănim cu chimicale și nu injectăm carnea pe care o scoatem spre vânzare. Este imposibil ca în magazine să fie comercializați pui <de casă> la prețuri care să le concureze pe ale noastre. Pentru că una este să crești puii în ferme și să îi abatorizezi în instalații proprii și ai cu totul alte costuri, mult mai mari, să crești puii în gospodării individuale, să îi colectezi de la gospodari, să îi transporți spre abatorizare și apoi să-i scoți pe piață. Este evident că cei care vând în rețelele de magazine pui așa-ziși <de casă> încearcă să inducă în eroare cumpărătorii”, spune administratorul „Avis 3000”, Alina State.

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in General

Citeste si …

Advertisement
To Top