Connect with us

Dezvoltare Personala

Sunt dezamagit(a), dar te iubesc !

Oamenii aflati in relatii raspund emotional reciproc de regula din obicei.

De fapt, raspunsurile emotionale ale adultilor de orice fel sunt in mare masura asociatiile obisnuite formate in timp prin repetitie. Deoarece creierul uman face cat este posibil pe pilot automat sa conserve resursa limitata de atentie constienta, emotiile specifice devin usor asociate nu doar cu anumite evenimente si memorii, dar si cu alte emotii.

Desi orice emotie poate forma asociatii obisnuite cu alte emotii, cea mai comuna in cazul relatiilor este asocierea dezamagirii cu frica sau rusine. Este o conexiune naturala. Relatiile intime sunt unice in tendinta lor de a expune adancimile vulnerabilitatii personale. Oriunde intalnesti vulnerabilitate, intalnesti frica si rusine.

 

[ads2]

Unele persoane asociaza dezamagirea cu teama de vreun rau sau privare, desi asocierea cea mai frecventa este a fricii cu izolarea, adica dezamagirea ameninta cu sentimentul de a nu fi iubit “Nu ma va intelege nimeni”, Nimanui nu-i pasa”.

La fel de frecvent in relatiile de iubire, dezamagirea este asociata cu rusinea de inadecvare, un sentiment al esecului, in special ca protector sau  iubit.

Vulnerabilitatea inerenta in experienta fricii si vinei invoca defensa, pentru majoritatea persoanelor, ca o forma de furie. Daca furia persista in timp, se transforma in resentimente cronice de intensitate scazuta. Astfel, dezamagirea din orice poate determina un risc mai mare de stimulare a resentimentelor sau furiei in relatiile de iubire, comparativ cu interactiunile cu strainii. Din acest motiv, cum spune si vechiul cantec “We always hurt the ones we love”(Mereu ii ranim pe cei pe care-i iubim).

Pentru a inceta sa-i ranim pe cei pe care ii iubim, trebuie sa fim capabili sa tinem departe dezamagirea de frica si rusine, lucru care va preveni problemele de resentimente si furie din relatiile flamande de compasiune.

Practica regulamentul dezamagirii


Incearca urmatoarele cand este vorba despre o dezamagire din afara relatiei de cuplu :

1. Aminteste-ti un moment in care te-ai simtit dezamagit, fara a te simti devalorizat (ex. stocurile s-au terminat, echipa ta a pierdut, politicianul tau favorit nu a fost nominalizat, ai pierdut zborul datorita traficului sau ai facut o eroare in legatura cu taxa de returnare).

2. Observati ca sentimentul de dezamagire, desi destul de neplacut, este temporar si nicidecum profund precum sentimentele de inadecvare si nevrednicie in dragoste.

3. Gandeste-te la puterea si rezistenta ta, la competenta si responsabilitatea ta.

4. Fa una dintre urmatoarele :

  • Imbunatateste – fa ceva care va face din fiecare situatie o experienta a ta sau sa dai un pic mai mult de fiecare data.
  • Apreciaza ceva despre lumea care te inconjoara.
  • Conecteaza-te cu cineva pe care iubesti, cu cineva spiritual, cu o comunitate sau cu strainii pe strada (nu trebuie sa fie o interactiune, conectarea este o stare mentala).
  • Protejeaza de suferinta o persoana pe care o iubesti.
5. Simte : “Sunt dezamagit, dar sunt ok!”.
Practica regulamentul dezamagirii cu cei iubiti
 
Cand vine vorba despre dezamagirea de cei dragi, practicarea abilitatii devine putin mai grea si mult mult mai importanta.
 
6. Practica viziunea binoculara – incearca sa vezi interactiunea sau problema prin ochii partenerului in acelasi timp in care vezi prin ai tai.
7. Incearca sa te vezi prin ochii partenerului tau.
8. Onorand perspectiva partenerului, cere ceea ce vrei.
9.  Simte : ” Sunt dezamagit de problema existenta, dar te iubesc !”.
Atata timp cat iubirea este mult mai importanta decat dezamagirea, poti lucra la orice problema care apare. Adevarata problema este doar atunci cand dezamagirea devine mai presus decat iubirea si problemele relatiei devin toxice.
Practicand regulamentul aptitudinii emotionale poate ajuta la ruperea de ciclu al destinului.  Vorbim despre atunci cand dezamagirea te face sa te simti lipsit de valoare si te determina sa vrei sa-ti devalorizezi partenerul ca revansa, care, desigur, cauzeaza retorsiuni, intr-o forma sau alta, partenetului tau. Numai cand acest ciclu este distrus, iubirea poate fi libera sa creasca si sa infloreasca.
O mentiune speciala pentru relatiile abuzive, unde partenerul tau te raneste intentionat pentru a obtine ceea ce-si doreste : Daca partenerul tau nu este dispus sa isi vindece ranile prin experienta de compasiune cu tine, abuzul se va inrautati aproape sigur. Cel mai plin de compasiune lucru pentru voi este sa puneti capat relatiei din mila.

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Dezvoltare Personala

To Top