Connect with us
untura de bursuc

Tratamente naturiste

Untura de bursuc – vindeca Tuberculoza si multe alte afectiuni !

Untura de bursuc

Untura de bursuc – Un leac din bătrâni, scos la lumină din bârlog

Ţăranilor români de la poalele munţilor nu le lipsea din gospodărie seul de vită, untura de bursuc şi de urs. Răni, luxaţii, entorse sau diverse boli trupeşti se topeau ca prin minune, exact ca grăsimea jivinelor când era preparată pe focul din sobă, cu flori din inima pădurii şi descântece, pentru ajutor în vindecare. Menţiuni despre proprietăţile medicinale ale unturii de bursuc s-au descoperit chiar şi în vechile scrieri ale călugăriţei germane Hildegard von Bingen. Folosită în scopuri terapeutice de bătrâ­nii şi doftoroaiele satului, atât ca alifie pentru “tras oase” şi masaje, cât şi ca medicament de uz intern, un­tura sălbăticiunilor era foarte apreciată acum câteva dece­nii, când încă nu existau medicamente pe toate dru­murile, ca în prezent. Iar dacă strămoşii noş­tri au folosit-o cu succes în reţetele tradiţionale, noi de ce nu ne-am bucura de proprietăţile ei terapeutice?
Vestea bună este că biologii ruşi (medicina popu­lară siberiană e cea mai tare din lume) au realizat o gamă largă de produse terapeutice din untură de bursuc, dintre care două au ajuns de curând şi în farmaciile din ţara noastră. Detalii despre utilizarea terapeutică şi indicaţiile unturii de bursuc aflăm de la Ludmila Bzovîi, o tânără moldoveancă, studentă în Bucureşti, care cunoaşte din proprie experienţă beneficiile acestui leac natural.

“În bolile pulmonare, remediul este de mare folos”
– Ce proprietăţi terapeutice are untura de bursuc?

– Grăsimea de bursuc este un produs pur. Pro­prietăţile sale benefice sunt date de substanţele bio­logic active pe care bursucul le acumulează în orga­nism, pentru menţinerea vieţii şi a sănătăţii, în timpul celor patru luni de hibernare (de la sfârşitul lunii noiembrie până la începutul lunii martie), fără mân­care şi apă. În compoziţia grăsimii de bursuc se evi­denţiază o cantitate mare de vitamine, acizi orga­nici şi macronutrienţi: vitaminele A, E, K, PP, complexul B (B2, B3, B5, B6, B9, B12), tocoferol, acid folic, carotenoizi etc. Concentraţia mare de acizi graşi polinesaturaţi (Omega 3, Omega 6 şi Omega 9) face untura de bursuc benefică în afecţiunile cauzate de nivelul ridicat de colesterol din sânge, pe care-l eli­mină din organism. Totodată, acizii graşi contri­buie la extin­derea lumenului vaselor inimii şi inhibă depu­nerea acidului uric în articulaţii şi în organele siste­mului urinar, iar alte substanţe active din grăsimea de bursuc au acţiune antiinflamatoare, îmbunătăţesc funcţionarea sistemului nervos, reglează balanţa hor­monală şi echilibrul fosfo-calcic al persoanelor dis­trofice şi al copiilor rahitici. Consumul grăsimii de bursucstimulează circulaţia sângelui, stimulează pro­cesul de vindecare al ţesuturilor deteriorate, ajută la dezvoltarea hormonilor steroizi, accelerează meta­bolismul proteinelor, au un rol important în sistemul de reproducere feminin şi masculin (sinteza hormo­nilor masculini şi feminini, cu efecte benefice mai ales asupra spermatogenezei) şi ajută la sinteza de proteine naturale (colagen şi cheratină). De aseme­nea, normalizează funcţia tractului gastro-intestinal şi îmbunătăţeşte procesele digestive (creşte secreţia de sucuri gastrice şi pancreatice, are efect coleretic şi stimulează peristaltismul intestinal). Studiile ştiin­ţifice atestă că acest complex de substanţe naturale stimulează hematopoieza şi producerea leucocitelor, având un rol activ în prevenirea formării celulelor canceroase.

– În ce afecţiuni s-au evidenţiat cele mai bune rezultate?

1. Afectiuni pulmonare
Untura de bursuc este recomandata de catre expertii in medicina alternativa, in primul rand pentru tratament impotriva tuberculozei pulmonare. Aceasta boala apare in urma infectiei cu bacteria Mycobacterium tuberculosis (cunoscuta si sub numele de bacilul Koch), afectand plamanii prin distrugerea tesuturilor acestora.

Complexul de vitamine si minerale ajuta la regenerarea tesuturilor, iar untura se poate consuma fie sub forma de capsule sau in stare bruta. Indiferent de afectiune, consumul in stare bruta se face in combinatie cu ceva dulce, cum ar fi miere de albine, cacao sau ciocolata.

De asemenea, untura de bursuc are aceleasi proprietati de vindecare pentru astmul bronsic si pneumonie, fiind folosit si in tratarea cancerului pulmonar. Pentru cancer se recomanda consumul in stare bruta deoarece, compozitiei cu proprietati antitumorale de acizi grasi polinesaturati (in special Omega 9) si vitamina A.

2. Afectiuni gastro-intestinale
Tot datorita efectului de regenerare a tesuturilor, consumul regulat de untura de bursuc creste eficacitatea de prevenire si tratare a afectiunilor sistemului digestiv, precum gastrita, ulcerul duodenal, colita si enterocolita.

Untura de bursuc are un efect protector de “invelire” a membranei mucoase, datorita vitaminelor A, E si B5 din compozitia sa.

3. Afectiuni cardio-vasculare
Untura de bursuc contribuie la imbunatatirea sistemului circulator, reducand riscul de ateroscleroza, tromboza si varice. Contine acizi grasi Omega 3 si Omega 6 care duc la extinderea lumenului vaselor de sange care alimenteaza inima, si reduc colesterolul din sange.

Vitaminele E, B3, B6 si B12 reduc restrangerea trombocitelor si imbunatatesc proprietatile reologice ale sangelui. Pe langa acestea, vitamiele B2, B5, B9 si A, regleaza nivelurile sanguine de hemoglobina, stimuland sinteza naturala a hemoglobinei.

4. Afectiuni ale pielii
Untura de bursuc poate fi folosita si ca unguent. Pentru zgarieturi, taieturi, piele crapata, vergeturi, arsuri sau alte rani usoare, este suficienta aplicarea unei cantitati subtiri de untura pe suprafata afectata. Pentru muscaturi de insecte, furuncule, abcese, acnee, herpes, psoriazis sau dermatita atopica, se recomanda atat uzul extern cat si cel intern al unturii de burusuc.

De asemenea, untura de bursuc previne imbatranirea pielii, datorita antioxidantilor naturali si a acizilor grasi organici si polinesaturati.

Daca se foloseste doar ca unguent, este indicata achizitionarea in stare bruta. Exista creme cu untura de bursuc, dar cantitatea acesteia este foarte redusa.

5. Afectiuni musculo-scheletice
Tot ca unguent este fololsit pentru eliminarea durerii, inflamatiei si tumefierii muschilor. Untura de bursuc se recomanda pentru uz intern si exten in tratarea artritei, rahitismului, osteoporozei, tendinitei, miozitei, luxatiilor de ligament si tendoane.

6. Afectiuni hormonale
Untura de bursuc ajuta la restabilirea echilibrului hormonal, reduce riscul de intertilitate si impotenta, jucand un rol important in sinteza hormonilor sexuali masculini si feminini. Acizii grasi nesaturati au un efect de protectie asupra ovocitelor si spermatozoizilor.

– Există şi contraindicaţii în utilizarea grăsimii de bursuc?

– Conform studiilor medicale realizate de cerce­tătorii ruşi, pe baza cărora produsele au fost înregis­trate ca medicamente naturale, tratamentul cu untură debursuc este contraindicat la pacienţii cu boli hepa­tice, afecţiuni pancreatice (în special pancreatită), litiază biliară şi la cei care au avut diverse reacţii alergice în trecut. De asemenea, nu poate fi folosită de femeile gravide şi de copiii cu vârsta sub 3 ani, pentru că nu s-au făcut studii pe aceşti subiecţi.
Nu este ascuns faptul că, în unele cazuri, trata­mentul cuuntură de bursuc poate provoca reacţii ad­verse, în special tulburări digestive (greaţă, vărsături) sau intestinale. Dacă apar astfel de reacţii, în funcţie de inten­sitatea lor, este bine să se reducă doza sau să se oprească tratamen­tul. Ţin minte din co­pilărie că, atunci când luam untură cu lin­gura, în două din trei situaţii vărsam tot! Nu are deloc un gust plă­cut! Acum, problema este ca şi rezolvată, pentru că grăsimea es­te introdusă în capsule care se dizolvă în tu­bul digestiv.

– În ce condiţii se face extragerea gră­simii? Bursucii sunt cumva sacrificaţi pen­­tru prelevarea ei?

– Nu este ucis niciun animal pentru a i se preleva preţiosul leac! Extracţia unturii se face la începutul iernii, când bursucii (crescuţi în condiţii apropiate de cele natu­rale, într-o re­zervaţie specială şi hră­niţi din belşug) sunt pregătiţi pentru hibernare, iar în grăsimea lor sunt sintetizate suficiente elemente nutritive şi minerale, care de altfel îi conferă şi proprietăţile tera­peutice amintite. Practic, ei sunt adormiţi cu somni­fere introduse în hrană şi li se face o “lipoaspiraţie”, fiind extrase circa 700 grame de untură de la fiecare ani­mal, astfel încât să le rămână suficiente rezerve pentru hibernare.
– Cum se numesc produsele din untură de bur­suc şi de unde pot fi procurate?

– Au denumirea rusească:  SUSTA­MED. Se găsesc în magazinele naturiste, iar fiecare cutie conţine 100 de capsule moi. Practic, este aceeaşi compoziţie, dar în două variante: pentru adulţi şi pentru copii mai mari de 3 ani, la care există un adaus de ulei din germeni de grâu şi miere de albine polifloră, pentru o acţiune sinergică şi rezultate rapide.

“Grăsunul” vindecător

UNTURA DE BURSUC

Bursucul (viezurele) are 60-80 cm lungime şi o coadă de 15-20 cm. Este uşor de recunoscut prin verdeaţa din pădure: are bot alungit, este îndesat, iar pe spate are două dungi mai des­chise la culoare, care-i străbat blana de la bot până la coadă. Animal omni­vor, se hrăneşte cu fructe, seminţe, larve, ouă furate din cuiburile păsărilor care cuibăresc la sol, găini, şoareci, iepuri, pui de vulpe. Dacă îi este foame, nu se dă în lături să atace chiar şi reptile veninoase, fără să fie afectat de veninul acestora. Inteligent şi curajos, atacă orice animal, indiferent de talie, dacă este sâcâit.
Gospodar prevăzător, toamna îşi face pro­vizii din belşug. Mare amator de porumb, şter­peleşte ştiuleţi din lanuri şi înghesuie în vizuină cantităţi uriaşe (până la 50 kg!). Deşi bursucul are iarna o activitate redusă sau hibernează (în funcţie de temperatura de-afară), stratul de gră­sime pe care-l depune toamna îi asigură supra­vieţuirea fără să bea deloc apă şi chiar fără re­zer­vele de hrană din vizuină. Constructor pri­ceput (sapă mai repede decât un om, cu lo­pata!), îşi face vizuine adânci, la 2 metri sub pământ, cu galerii complexe, de 7-8 metri lun­gime, prevăzute cu încăperi separate pentru locuit, pentru provizii şi pentru dejecţii, cele din urmă fiind periodic astupate şi înlocuite cu al­tele noi. În comparaţie cu alte animale sălbatice, bursucul este un maniac al cură­ţeniei!

Comentarii

comentarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Tratamente naturiste

To Top